מקום קבורתו של ניקולאוס קופרניקוס
אלמלא האסטרונום המפורסם, סביר להניח שפרומבורק היתה נותרת עוד עיירה שכוחת אל בצפון פולין. למזלן, העיירה והקתדרלה שלה היוו נדבח חשוב במיוחד בקורות המדען הפולני, ועם קבורתו המחודשת בשנת 2010 היה כבר ברור - פרומבורק על המפה. המדעית, לפחות...
ניקולאוס קופרניקוס, או מיקולאיי קופרניק בשמו הפולני, משוייך לפנתאון המדענים ששינו את מהלך ההיסטוריה. ספרו, "על סיבובם של גרמי השמיים" (בתרגום חופשי לעברית), יצר חוצץ במדע בין הידוע עד פרסומו ולאחריו. יש אף שמכנים אותו בשל כך - "המדען הראשון". כדי לקרוא עוד אודות קופרניקוס, לחצו כאן.
העיירה
העיירה עצמה הוקמה כבר במאה ה-13, כחלק מפרוסיה המזרחית. כדי להגן על היישוב החדש, הוקם מאחז מבוצר על הגבעה. האבירים הטבטונים השיגו שליטה על היישוב וסביבותיו, עד שלבסוף כבשו אותו וניכסו אותו למדינתם. בהתאם לשיטתם, אדון מונה לטירה והיה לבעליה. עם מותו, אלמנתו העניקה את ההתיישבות לבישוף של הנפה, שבתורו שינה את שמה ל"הטירה של גבירתנו", ובגרמנית - "פראואנבורג". ובפולנית - פרומבורק.
הקתדרלה נבנתה במאה ה-14 והוקדשה, איך לא, למריה הבתולה, שמכונה לעיתים קרובות " גבירתנו", שם שהולם את המקום. ברבות השנים, הכנסייה הורחבה ונבנתה מחדש. נוספו הביצורים הגותיים, מגדלי השמירה, ועוד.
בימי הביניים תושבי העיירה היו בעיקר סוחרים, איכרים ודייגים. בקרבם חי מי שעתיד להיות התושב המפורסם ביותר של המקום - האסטרונום ניקולאוס קופרניקוס. הוא חי ועבד בפרומבורק על תקן קאנון בכנסייה. זהו גם המקום בו כתב האסטרונום את עבודתו פורצת הדרך, ולבסוף שם גם נקבר.
המשך דרכה של העיירה היה סוער, בפרט בזמן המבול השבדי. היא סבלה מהרס רב ואבידות רבות בנפש. ציוד וכתבים רבים נישאו עם השבדים הרחק ממקום מנוחתם לאחר מותו של המדען החשוב. למעשה, אם ברצונכם להתרשם מחפצים מקוריים אלו, גם היום תאלצו לבקר בסטוקהולם.
בתקופת החלוקות נפלה פרומבורק לידיה של פרוסיה, עד תום מלחמת העולם השנייה, אז העיירה על מבניה ספגו נזקים קשים ביותר. למעלה מ-70% ממבניה נותרו מוטלים בחורבות. בשנות ה-60 וה-70 שופצו מרבית מבניה ההיסטורים של העיירה, בעיקר בזכות... צופים פולנים.
מתחם הקתדרלה
כיום המתחם המבוצר העצום מהווה את עיקר העניין התיירותי במקום. אל המתחם ניתן להגיע מאיזור הנמל (ובדרך לפגוש בפסל אחד מיני רבים של קופרניקוס. אופציה שניה היא להגיע משער הכניסה הדרומי המבוצר (והמקורי) של המתחם.
במרכז המתחם מתנוססת כמובן הקתדרלה העצומה, שמציעה מספר קונצרטי אורגן במהלך היום (ניתן להתעדכן באתר הכנסייה באשר למועדי הקונצרטים). במתחם תמצאו שני מגדלים - האחד מגדל הפעמון של הכנסייה (שבקצהו מרפסת תצפית מרשימה עם נוף פנוראמי הכולל את הים הבאלטי). המגדל השני הוא מגדל קופרניקוס, בו ערך האסטרונום את מדידותיו ותצפיותיו. בשני המגדלים תמצאו תצוגות הקשורות להיסטוריה של המקום, למדען ומדעי האסטרונומיה בכלל ועוד.
בקתדרלה תמצאו גם את מקום קבורתו המסומן של קופרניקוס.