מידע כללי על פולין
אוכלוסייה ודת
נכון ליולי 2014, מונה אוכלוסיית פולין 38,346,279 איש, מתוכם 96.7% הם פולנים והשאר - מיעוטים אתניים שונים: גרמנים (0.4%), אוקראינים ובלרוסים (0.1% כל אחד) ועוד. הסיבה להומוגניות האתנית היא חילופי אוכלוסיות שנערכו בתום מלחמת העולם השנייה - קהילות פולניות, גרמניות ואוקראיניות הועתקו ממקומן ויושבו מחדש, כדי לייצב את גבולות המדינה וליצור אחידות אתנית במדינה החדשה שהוקמה.
89.8% מהאוכלוסייה היא נוצרית קתולית, עם כ-50-75% מאמינים הפוקדים את הכנסייה באופן שוטף (אם כי אחיזת הדת במדינה נמצאת במגמת ירידה וניתן לראות את תחילתם של תהליכי חילון בחברה הפולנית). נתונים אלו מעמידים את פולין בראש רשימת המדינות הדתיות באירופה. לכך תרמה רבות בחירתו של יוחנן פאולוס השני (יאנה פאביה בפולנית) באוקטובר 1978 – לשמש כאפיפיור, עת היתה פולין תחת שליטת ברית המועצות. רבים מייחסים לו חלק משמעותי בשחרור פולין מן המשטר הקומוניסטי (ובסופו של דבר גם את שאר עמי אירופה). קרול יוזף וויטילה (Karol Józef Wojtyła - שמו הפולני בטרם בחירתו כאפיפיור) היה אהוב במיוחד בקרב הפולנים (ולא רק בקרב המאמינים הקתולים) וסיפק להם גאווה רבה ומקור השראה רוחני.
מיעוטים דתיים נוספים - אורתודוקסים (1.3%), פרוטסטנטים (0.3%).
ראוי לציון הוא הזרם האורתודוקסי. בימים עברו חלקה פולין גבולות הן עם רומא והן עם ביזנטיון, ואחיזתה של הכנסייה הקתולית לא היתה מוחלטת. הזרם הדתי העיקרי עימו חלקה הכנסייה הקתולית מקום הוא הזרם האורתודוקסי. ב-1596 התפצלה הכנסייה האורתודוקסית הפולנית מזו הרוסית וקיבלה עליה את עליונותו של האפיפיור. כך נוצרה הכנסייה האוניאטית, המכונה גם הכנסייה היוונית-קתולית. למרות השינוי החד בדוקטרינה התאולוגית, שימרה הכנסייה האוניאטית את מסורותיה המזרחיות ואת שפתם של המזמורים הדתיים.
סמל המדינה והדגל
סמל המדינה הוא נשר לבן המוכתר בכתר על רקע אדום. אף בימים עברו נחשב הנשר לציפור שמימית, המסמלת כוח, עוז וגאונות. כאמור, היה זה לפי האגדה על לך, שהודות לו זכה הנשר להפוך לסמלה של פולין.
הנשר הופיע לראשונה כסמל המדינה הפולנית במטבעות הדנאריות של בולסלאב האמיץ, שהוטבעו במיוחד לאסיפת גנייזנו בשנת 1000 לספירה. למרות היותה של הציפור המופיעה על המטבע שונה מהדמות האצילית של ימינו, זהו כנראה נשר לבן זנב. הנשר הלבן בעל הכתר נקבע כסמל המדינה ב-1295, כאשר פשמישל השני הוכתר כמלך פולין. הנשר הוצב אז על רקע אדום.
צבעי הסמל אינם מקריים. בתרבות הסלאבית, הלבן מסמל הגינות וטוב לב, בעוד שהאדום מייצג עוז. צבעים אלו ניתן למצוא גם בדגלה של המדינה – צבע הסמל (לבן) למעלה וצבע הרקע (אדום) מתחתיו. שני צבעים אלו מופיעים ברצועות שוות בגודלן.
משטר ופוליטיקה
פולין היא רפובליקה (בפולנית משתמשים במילה העתיקה- Rzeczpospolita - "רז'צ'פוספוליטה"). משטרה - דמוקרטיה פרלמנטרית. אחת לארבע שנים נערכות בחירות לסיים (הבית התחתון), ממנו מורכב הסנאט (הבית העליון). שניהם יחדיו מהווים את הפרלמנט הפולני.
הרשות המבצעת כוללת את נשיא פולין ומועצת השרים. העומד בראש מוסד הנשיאות נבחר אחת לחמש שנים. בדומה לישראל, לנשיא סמכויות טקסיות בלבד, כדוגמת הסמכת ראש הסיעה הגדולה ביותר בסיים לכונן ממשלה.
פולין חברה באיחוד המוניטרי האירופי מאז מאי 2004, ומדצמבר 2007 גם מיישמת את אמנת שנגן. בשנת 2011 הודיע שר האוצר הפולני כי אין בכוונת ממשלת פולין להחליף את הזלוטי בעתיד הנראה לעין. להחלטה להצטרף לאיחוד קדם משאל עם שלווה בפולמוס חברתי ופוליטי סוער. גם היום, כעשור לאחר שהצטרפה לאיחוד, דומה שטרם נסתיימו בפולין התמורות שחולל צעד זה.
הרשות השופטת היא נפרדת מרשויות השלטון האחרות ומוציאה פסקי דין בשם הרפובליקה הפולנית. המערכת השיפוטית מורכבת מבית המשפט העליון, בתי המשפט הכלליים, בתי המשפט המינהליים והמערכת השיפוטית הצבאית.
פולין מחולקת לפרובינציות (Województwo), מחוזות (powiaty) ומועצות מקומיות (gminy). מערכת המינהל המקומי התלת-שכבתית ההיסטורית שבה לפעולה ב-1999, לאחר 23 שנים של מערכת דו-שכבתית שכשלה. חלוקה זאת מושרשת היטב בהיסטוריה הפולנית.
הפרובינציה הגדולה ביותר היא מאזוביה, התופסת כ-11% משטח פולין ואילו הקטנה ביותר היא אופוליה. שלזיה היא הצפופה ביותר – כ-381 תושבים לקמ"ר בעוד שוארמיה-מאזוריה (59 תושבים לקמ"ר) ופודלשה (60 תושבים לקמ"ר) הן דלילות ביותר.