top of page

ירוסלב / Jarosław

בניין העירייה
קתדרלת ירוסלב
בית הכנסת החדש
בית הכנסת הישן
"בית כנסת "יד חרוצים
בית הקברות היהודי של ירוסלב
הכנסייה האוניאטית
המנזר הבנדיקטני
המנזר הבנדיקטני

העיירה שגשגה שנים רבות בזכות מיקומה על גדות נהר הסאן, על נתיב מסחר שקישר בין מזרח אירופה למערבה. במאות ה-16 וה-17 התקיימו במקום ירידי המסחר הגדולים ביותר בפולין, ורבים מהם פקדו אנשי אצולה ומלוכה פולנים, בין אם להתערות בקהל הבינלאומי, או בשביל לשוחח עם סוחרים שבגיעו מאיטליה ועד פרס.

בעבור היהודים היתה ירוסלב מוקד עירוני חשוב. לא רק חסידות ירוסלב שקמה בעיר מעידה על כך, אלא גם העובדה שהמפגשים השנתיים של ועד ארבע ארצות, ממסד שלטוני אוטונומי של היהודים בממלכה הפולנית, התקיימו מספר פעמים בירוסלב. עובדה זו פרסמה את שמה של העיר בעולם היהודי, והעלתה את קרנה.

תור הזהב המקומי הגיע לקיצו עם שתי פלישות - האחת של הטטארים בעידוד העותומנים, והשנייה של השבדים במהמלך מלחמות הצפון (המאה ה-17). העיירה לא הצליחה להתאושש מהמכות שנחתו עליה, וקרנה הכלכלי ירד. עת חלוקת פולין, נפלה העיירה לידיה של האימפריה האוסטרית, כמו כל איזור גליציה. השליטה הפולנית הושבה עם תום מלחמת העולם הראשונה, בשנת 1918.

במלחמת העולם השנייה עמד הצבא הפולני איתן מול תקיפותיו של הוורמכט הגרמני, תוך שגרם לכוחות הגרמנים אבדות משמעותיות. יחד עם זאת, נפלה ירוסלב לידי הגרמנים. שליטתם בעיר תמה ביולי 1944, כאשר כוחות סובייטים כבשו אותה מידיהם. לאחר המלחמה, הוחזרה ירוסלב לידי פולין, ומבסגרת חילופי התושבים, סולקו תושביה האוקראינים של העיר, ויושבו פולנים במקומם.

כיום ירוסלב היא עיירה מנומנמת על קו הדרך בין אוקריאנה למערב. מרכזים עירוניים גדולים ממנה באיזור מקשים על התרוממותה. יחד עם זאת, במרכזה העתיק שוכנים מבנים עתיקים רבים, כשהמפורסם שבהם הוא בית אורסטי, ארמון בסגנון הרנסנס, המהווה עדות ארכיטקטונית לעושרה ופארה של העיירה בימים עברו.

בביקורכם בעיירה, ודאי תרצו להתרשם מהמקומות הבאים:

כיכר השוק (Rynek Starego Miasta)

ליבה הפועם של העיירה. מכל עבריה תמצאו בנייני אחוזה מקושטים לעייפה (ובהם בית אורסטי הרנסנסי). במרכז הכיכר נמצא בניין העירייה, שנבנה במאה ה-18 בסגנון הרנסנס המאוחר והורחב פעמים מספר מאז.

ביצורי העיר ושער קרקוב (Brama Krakowska)

היו אלה ביצורי העיר שהגנו עליה מפני פלישת הטטארים, אך לא עמד כוחם מול הצבא השבדי. מאז ועד היום נותרו רק חלקים מהם, המעידים על חשיבותה של העיר, ובפרט הצורך להגן עליה ועל תושביה. חלקים בודדים מחומות העיר נותרו על תילם, מהם ניתן להתרשם.

בתי הכנסת (Duża Synagoga & Mała Synagoga)

במרחק לא רב מכיכר השוק, תמצאו את בית הכנסת הישן והחדש. נבנו בסמיכות גאוגרפית אך בתקופות שונות (הגדול במאה ה-18, הקטן בשנת 1900). כיום הראשון מאכלס בית ספר לאומנות (המבנה עצמו הוכנס לרשימה העירונית של מבנים לשימור), והישן עומד שומם. במרחק לא רב משם, עומד בית הכנסת "יד חרוצים" המפואר. לאחר המלחמה הוסב לספרייה עירונית, אך מאז שנת 2008, עת הושב לקהילה היהודית של פולין, עומד גם הוא שומם ונעול.

בית הקברות היהודי (Cmentarz Żydowski)

הוקם בשלהי המאה ה-17, אך הקבורה הידועה האחרונה בו התקיימה בשנת 1943. על שטח של כ-2 דונמים נותרו כ-50 מצבות (ובהם גם אוהל של מקימי חסידות ירוסלב).

המנזר הבנדיקטני (Klasztor Sióstr Benedyktynek)

במתחם מבוצר הוקם במאה ה-17 המנזר והכנסיה הבולטים על פנורמת העיר. בתקופת הכיבוש הגרמני, שימשה כנסיית המנזר לביצוע פשעי המלחמה של הגרמנים, כלפי האוכלוסיה הפולנית - היהודית והלא יהודית גם יחד.

bottom of page