קרקוב / Cracow / Kraków
הדרקון של גבעת ואבל
בשונה מכמעט כל שאר מדינות אירופה, מוקד העניין התיירותי מספר אחת של המדינה איננו בירתה, אם כי העיר השנייה לה. בהפרש ניכר מורשה, קרקוב נהנית ממספר המבקרים הגדול ביותר בפולין, והאתר המתוייר ביותר בפולין - גבעת ואבל - נמצא בתחומי העיר העתיקה שלה. אין זה פלא אם כן, כי מרכזה העתיק היה בין האתרים הראשונים בעולם להיכנס לרשימת אתרי המורשת של אונסק"ו בשנת 1978.
המטרופולין של קרקוב עשיר במיוחד בתרבות ובהיסטוריה מפוארת, כמו גם במוקדים אוניברסיטאים רבים ומהחשובים בפולין (האוניברסיטה היאגלונית היא המוסד האקדמי העתיק ביותר בפולין, והשני באירופה אחרי אוניברסיטת פראג). לא רק בהווה ידה של קרקוב על העליונה; העיר שימשה כבירתה ומרכזה הפועם במשך 500 שנה, מימי היווסדה של המדינה הפולנית, ועד לסוף המאה ה-16, אז הועברה הבירה למקום גאוגרפי מרכזי - ורשה.
עושרה ופארה קרצו לאויבים רבים במרוצת השנים. בין אם היו אלה השבדים שבזזו אותה, או הטטארים שאיימו על גבולותיה; בתקופת החלוקות נהנתה העיר לתקופה קצרה ממעמד של עיר מדינה, אך גם כשנכבשה, זכו תושביה לחרויות מופלגות. גם צבא הכיבוש הגרמני לא פסח עליה, אך בזכות ייחודה, נבחרה העיר לשמש כעיר השלטון של ה"הגנראל גוברנמן", ובזכות כך ניצלה מהשמדה בזמן המלחמה.
מקור שמה מיוחס לאגדה על הנסיך קראק, שליטה הראשון של העיר. שם העיר הוא צורת הייחוס בפולנית, שפרושה "השייכת לקראק".
רשת חשמליות ואוטובוסים מכסה את קרקוב היטב, ובעבור התייר המפונק, עדיפה התחבורה הציבורית על פני ייסורי הרכב (קרקוב היא שיאנית פולין בפקקי תנועה!).
אתריה המפורסמים של העיר כוללים:
טירת המלכים על גבעת ואבל (Zamek Królewski na Wawelu)
'ה'מתחם הפולני, זהו ה"אייפל" הפולני - האתר המבוקר ביותר במדינה. על הגבעה תמצאו את הקומפלקס המלכותי - קתדרלת קרקוב (בה קבורים מרבית מלכי פולין ומיטב נכבדיה) והטירה המלכותית. לכל אחת מאלו מוזיאון, ובזה השוכן בטירה תמצאו את הציור "הגבירה עם החמוס". בנוסף תמצאו במתחם את מערת הדרקון, מסמליה המוכרים ביותר של העיר.
העיר העתיקה (Stare Miasto)
רוויה במוקדי עניין, ודאי תתחילו את סיורכם בכיכר השוק הימי-ביניימי - הגדול ביותר באירופה! - בסמוך לבית הבדים (הקניון העתיק ביותר באירופה!) וכנסיית מריה הקדושה. קרקוב שרדה את המלחמה ללא פגע, ולכן כל מרכזה אותנטי לחלוטין.
האוניברסיטה היאגלונית (Uniwersytet Jagielloński)
זוהי האוניברסיטה העתיקה ביותר בפולין, והשנייה בעתיקותה באירופה. במבנה שהיה בעבר הראשי - הקולגיום הגדול (מאויוס), תוכלו למצוא מוזיאון המוקדש למוסד האקדמי ולאחד מתלמידיו המפורסמים ביותר - ניקולאוס קופרניקוס (פיסלו ניצב בסמוך למקום). האטרקציה העיקרית במקום היא השעון המוזיקלי של האוניברסיטה. אחת לשעתיים, בכל שעה אי זוגית, מ-9 בבוקר ועד סמוך לשעות החשיכה, תהלוכה משובבת נפש של דמויות חשובות מההיסטוריה של המקום יצעדו עבורכם למשמע ההמנון של המוסד.
השכונה היהודית ברובע קז'ימייז' (Dzielnica Żydowska na Kazimierzu)
המקום הלוהט של העיר, מאלכס גלריות רבות ובוטיקים שונים. בנוסף, תמצאו כאן מספר בתי כנסת (מתוכם כמה פעילים גם היום) ומספר כנסיות נאות. ככלל, חלק נכבד מעברה היהודי של קרקוב מרוכז ברובע זה, ומשום שכך בכל רחוב תמצאו נקודת עניין כלשהי הקשורה ליהדות.
בתי הכנסת הזמינים והגלויים של הרובע הם - אלטשול (בית הכנסת הישן), בית כנסת הרמ"א ("בית הכנסת החדש"), בית כנסת פופר, בית כנסת יצחק, בית כנסת קופה, בית הכנסת הגבוה ובית הכנסת "טמפל". בנוסף ישנם ברובע מספר בתי מדרש, כמו גם מבנה שוק הבשר לשעבר בפלאץ נובי. בתחומי בית כנסת הרמ"א תמצאו את בית הקברות הישן, ומעברו השני של רחוב סטרווישלנה תמצאו את בית הקברות החדש (בתחומיו קבורים יהודים מפורסמים, בהם מאוריציוס גוטליב הצייר המפורסם, יוזף קביאטק שהיה פעיל חברתי בולט, הוריו של המשורר המפורסם מרדכי גבירטיג, ועוד).
רובע פודג'וזה (Podgórze)
מהרבעים המבוססים והטובים של העיר. בתחומיו תמצאו את מפעל שינדלר (המשמש כיום כשלוחה של המוזאון הלאומי של קרקוב), "מוצאק" (מוזאון האומנות העכשוית של קרקוב), בית המרקחת של פאנקייביץ וכיכר גיבורי הגטו. ברובע זה גם הוקם גטו קרקוב, וכיום ניתן לסייר ברחובות הרובע ולמצוא נקודות ציון חשובות משגרת החיים בגטו. בנוסף, ברובע נשתמרו שני חלקים מחומת הגטו.
בית הקברות היהודי החדש ומחנה פלאשוב
(Teren byłego niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego Plaszow)
במרחק מה מהאיזור בו היה הגטו, נמצאת גבעה שבעבר הלא רחוק היתה בפאתי העיר. שם רכשה הקהילה היהודית שטח להקים בית קברות חדש, כמו גם בית טהרה. לאחר הקמת הגטו ברובע פודגוז'ה, הקימו הגרמנים מחנה עבודה במקום בו היה עד אז כפר קטן - פלאשוב. זהו מחנה העבודה הידוע מסרטו של שפילברג "רשימת שינדלר".
פארק יורדאן (Park im. Henryka Jordana)
אחת מהריאות הירוקות של העיר, וככל הנראה הפופולארית שבהן. בפארק עצמו ימצאו המטיילים הצעירים שביננו מגוון מתקנים ופעילויות לילדים, בזמן שהמבוגרים יוכלו לפסוע בין השבילים ולהתרשם מפסליהם של גדולי האומה הפולנית (בין היתר - מאריה סקלודובסקה קירי, יוחנן פאולוס השני ויוזף פילסודסקי).
מאגר זקשובק (Park Zakrzówek)
מאגר מים לא רחוק ממרכז העיר. נוצר כתוצאה מכרייה של אבן גיר מהגבעה. רשמית הרחצה במקום אסורה, ואף מסוכנת, אך תמיד ניתן לראות צעירים המתעלמים מן האיסור. המקום מספק זווית נאה לפנורמה של העיר.
האגמים באגרי וקריספינוב (Bagry, Kryspinów)
אלו הם המקומות בהם מוצאים הקרקוביאנים הקלה מן החום בימי הקיץ הלוהטים. מי שלא מסוגל להרשות לעצמו מקום מים ימי אחר, מסתפק באחד משני האגמים הללו. אם הגעתם לעיר למספר ימים, אל תוותרו על טבילה מרעננת באחד מהם.
תל קושצ'ושקו (Kopiec Kościuszki)
אתר היסטורי בקרקוב, הממוקם על גבעה מלאכותית בגובה של כ-34 מטרים. התל נבנה בשנת 1820 לכבוד הגנרל תדיאוש קושצ'ושקו, גיבור לאומי פולני ולוחם לשחרור פולין. העלייה לתל מאפשרת תצפית מרהיבה על העיר קרקוב והסביבה. מלבד התצפית, תמצאו על הגבעה מוזיאון להנצחת הגנרל, כמו גם שבילי טיול וגנים.
רובע נובה הוטה (Nowa Huta)
הרובע, שפירוש שמו הוא "מפעל הפלדה החדש" הוא למעשה פרוייקט גרנדיוזי מימי הקומוניזם שנועד "להילחם" באינטליגנציה הפולנית שהתרכזה במרכזה העתיק של קרקוב. זו למעשה "עיר אידאלית" שאמורה היתה לספק את כל צרכיו של מעמד הפועלים - הפרולטריון, ולחזקו על פני "האויבים האידאולוגים" של הקומוניזם מקרקוב. בביקורכם ברובע תרצו להתרשם ממבני התרבות השונים הפזורים ברובע (בתי הקולנוע, תאטרון העם ועוד), כמו גם מכנסיות יחודיות בעלות סיפור תקומה עקוב מדם (כנסיית תיבת האלוהים והצלב שהונח בשנת 1960). אי אפשר להתרשם לעומק מהוויתו של הרובע, מבלי לבקר באחד משני מתחמי מקלטים שנבנו מתחת לעיר, לקראת מלחמה גרעינית אפשרית. פנינות החמד ברובע כוללות את אגם נובה הוטה (זאלב נובוהוצקי) ושדרות השושנים (אלייה רוז'). תוכלו לקרוא עוד אודות הרובע בבלוג שלנו, כאן.
וילה דציוש (Willa Decjusza)
בית מגורים מפואר מוקף פארק נעים. המבנה שופץ לאחרונה, לאחר שעמד זמן רב שומם ומתפורר, ובימינו נערכים בו אירועים שונים. המבנה הנוכחי הוא תולדה של שיפוץ מקיף שבוצע על ידי משפחת לובומירסקי, לבית אחוזה מן המאה ה-16 שנבנה על ידי יוסטוס לודביג דציוש.
ארמון ורטנברג (Zamek w Przegorzałach)
ידוע גם בשם טירת פשגוז'אלקי, נבנה במהלך מלחמת העולם השנייה במעון הקיץ של נציב (סטרוסט) המשטר הנאצי על נפת קרקוב, אוטו פון ווכטר. כיום מאכלס מסעדה, ממנה נשקף נוף פנורמי יפיפה של נהר הויסלה. בסמוך תמצאו את מפעל טיהור המים של קרקוב הממוקם במבנה יפה ומרשים, כמו גם את כנסיית עלייתה של מרים השמיימה.
מנזר טינייץ (Opactwo Benedyktynów w Tyńcu)
המנזר בטינייץ, ליד קרקוב, הוא אחד המנזרים הבנדיקטיניים הוותיקים בפולין, שנוסד במאה ה-11. המנזר ממוקם על גבעה מעל נהר הוויסלה, ומשלב סגנונות רומנסקיים, גותיים וברוקיים, ששופצו במהלך ההיסטוריה הארוכה שלו. המקום ידוע בספרייתו המרשימה ובאוספי אמנות עתיקים ומארח מבקרים, סדנאות ואירועים תרבותיים. הנוף הנשקף מהמנזר לעבר עמק נהר הוויסלה עוצר נשימה, ובחנות הסמוכה למנזר תוכלו לטעום ולרכוש בירה המיוצרת במנזר עצמו.
בסביבתה של קרקוב תמצאו גם את: