top of page

להכיר את שלזיה לעומק - חלק א'

כבר מזה זמן רצינו להעמיק את היכרותנו עם איזורים קצת פחות מוכרים בפולין, ושלזיה תמיד נראתה כמו חבל ארץ מרתק במיוחד. מאחר ובמשך שנים היה האיזור בשליטה

טירת מושנה

של עמים אחרים (בין אם בוהמיה או פרוסיה), אין ספק כי חלק לא מבוטל מהמקומות בהם ביקרנו היו בעלי אופי וניחוח זר. שלזיה מחולקת בין שלוש פרובינציות, כשאת עיקר הטיול עשינו בפרובינציית דולנו-שלונסק, היא המערבית מבין השלוש. באמצעית - שלונסק-אופולסקי ביקרנו במהלך יום אחד (היום השני), וגם את פרובינציית שלונסק מיצינו ביום אחד (היום הראשון), מטעמי מסלול הטיול, ולא עקב מיעוט באטרקציות תיירותיות. להלן נצרף את עיקרי המסלול שעשינו.

בשל אורכו, יתחלק הפוסט לשלושה חלקים. בחלק הראשון נפרט את המקומות בהם ביקרנו וישנו עד לעמק קלודצקו שבפרובינציית דולנו שלונסק. החלק השני יעסוק בחלקו השני של המסלול - עמק קלודזקו ואיזור ואלבז'יך והחלק השלישי - אחת הערים האהובות עלינו ביותר בפולין - ורוצלאב, עם קינוח קטן בסוף בבירת הפופ הפולנית - אופולה.

יום מס' 1 - עוזבים את מאלופולסקה, נכנסים לשלזיה

התחלנו את מסענו מקרקוב, כשהדבר היחיד שהיה ברור הוא, שברצוננו לבקר בטירת פשצ'ינה. לכן נסענו בכביש 7 ופרשנו לכיוון ביילסקו-ביאלה כדי לא להגיע לזקופנה.

בדרך לביילסקו-ביאלה החלטנו לעצור לביקור קצר בשני אתרים.

האחד הוא קלברייה ז'בז'ידובסקה. המקום לא עשוי לעניין במיוחד את התייר הממוצע מישראל, עקב אופיו הדתי המובהק ("קלבריה" בפולנית פירושו "גולגתא". כך תוכלו לדעת לגבי כל מקום ש"קלבריה" מופיע בשמו, כי הוא בעל אוריינטציה דתית). אך עצרנו בכל זאת, מאחר והאתר המקודש מופיע ברשימת אתרי המורשת של אונסקו, והוא היה בדרך. סיור קצר במקום הבהיר לנו שבשל חוסר העניין הדתי שלנו, המקום דומה בכלליותו לאתרים דתיים אחרים שראינו בפולין.

קלבריה ז'בז'ידובסקה

משם המשכנו לואדוביצה, שהיא כבר אתר עלייה לרגל של ממש, ובגדר אתר חובה לכל פולני באשר הוא. מדובר בעיירה בה נולד בשנת 1920 קרול וויטילה, שהפך בשנת 1978 לאפיפיור יוחנן פאולוס השני. בסמוך לקתדרלת יוחנן פאולוס ניתן למצוא גם את הבית בו גדל קרול, אשר משמש כיום כמוזאון ובו מוצגים חפצים הקשורים לשנות חייו הראשונות. לאחר הפסקת התרעננות קצרה חזרנו לרכבנו והמשכנו בדרכנו בטיול.

קתדרלת יוחנן פאולוס ה-2 בואדוביצה

היעד העיקרי הראשון שלנו ביום הזה (והראשון שנמצא בשלזיה/שלונסק) היה העיר ביילסקו-ביאלה. לצערנו תוכנן ביקור קצרצר של כשעה-שעתיים בעיר, אך עד מהרה גילינו כי גם חצי יום לא היה מספיק לנו לראות (באופן שטחי) את כל מה שיש לעיר החביבה להציע. נתחיל בלציין כי מדובר בבירת האנימציה של פולין - מהאולפנים

רקסיו

הממוקמים במרכז העיר יצאו גיבורי האנימציה המפורסמים ביותר בפולין - צמד החמד בולק ולולק (בני ולני, באדפציה לאנגלית) ורקסיו הכלב. לשלושת הגיבורים ישנם פסלים חביבים ברחבי העיר - כדאי להשקיע ולמצוא אותם.

טירת ביילסקו-ביאלה

את ביקורנו התחלנו בטירת ביילסקו-ביאלה, ממנה עלינו לסיור בעיר העתיקה. חלפנו על פני כיכר השוק הקטן ותיצפתנו על כנסייתה הקתולית המוזרה בעיצובה של העיר. משם ירדנו בחזרה לנקודת המוצא, והלכנו לכיוון בית העירייה הרנסנסי של העיר.

בית העירייה של ביילסקו-ביאלה

בדרך פגשנו את פסלו של רקסיו, ועם הגעתנו לבית העירייה נאלצנו להתקדם ליעדנו הבא, מטעמי זמנים. נציין כי בעיר יש מס' אתרים נוספים הראויים לביקור, ובהם השוק העתיק, כיכר הצבא

הפולני, וכמובן אולפני האנימציה. לחובבי הקניות - במרכז העיר ניצב לו קניון ענק, רווי בשמות מוכרים (H&M ועוד רבים אחרים).

משם מיהרנו לאתרנו האחרון להיום - טירת פשצ'ינה (Pszczyna castle). בטירה שלטה שנים רבות משפחת הוכברג מקשונז' (חפשו את טירת קשונז' בחלק ב' של הטיול). חזיתו היא נאו-רנסנסית צרפתית מובהקת, וניתן לזהות בקירותיה את הדפוס המוכר מפריס - אבנים לבנות-אדומות עם גג כחול כהה - הצבעים של דגל צרפת.

טירת פשצ'ינה

הטירה משמשת כיום כמוזאון, שהביקור בו מצריך בין שעה לשעתיים, וגינותיו - פרק זמן דומה. בין חלקיו המרשימים - אולם המראות ואולם הקונצרטים הגבוה והמקושט לעייפה. לצערנו לא הספקנו להצטרף לסיור מודרך, וסיור עצמי במקום נשען על שלטים הממוקמים במרכזי האולמות, שהאינפורמציה מועברת דרכם בצורה יבשה למדיי.

אולם הקונצרטים

עם סיום הביקור במתחם שקעה השמש ולנו נותר רק למצוא מקום לאכול בו, ואח"כ - מקום לישון בו. את סוגיית האוכל פתרנו באמצעות מסעדה בכיכר השוק הסמוך לטירה. הארוחה - מהיקרות שאכלנו בפולין - היתה גם טעימה בצורה יוצאת דופן. וכשאנחנו אומרים יקרה - שני אנשים סעדו ארוחה מלאה כולל שתיה, ונותר עודף מ-100 זלוטי. במושגים של הארץ מדובר במציאה של ממש.

את יומנו סיימנו במלון שהיה אטרקציה בפני עצמו - טירת מושנה בעיירה מושנה, פרובינציית שלונסק-אופולסקי. בעבור סכום מצחיק של כ-130 זלוטי קיבלנו חדר זוגי עם ארוחת בוקר, כאמור - בטירה (!), אוטנטית לחלוטין, ממש כמו בסרטים. לפני השינה ריפדנו את קיבתנו במסעדת המלון/טירה עם מנת פיירוגי רוסקייה (כיסונים ממולאים בתפו"א וגבינה לבנה - מוזמנים להציץ בעמוד האוכל של האתר) וחתיכה של שרלוטקה (פירוט + תמונה בעמוד האוכל). את גופנו חיממנו עם תה צמחים (3 זלוטי) ויין מחומם ("וינו גז'אנה").

יום מס' 2 - שלונסק אופולסקי

טירת מושנה

את היום התחלנו בסיור מסביב לטירה ובגינותיה העצומות. בשל הלינה במקום ויתרנו על הביקור בטירה עצמה, שבעונה זו של השנה החל רק באחת בצהריים.

ממושנה התחלנו לנסוע ליעדנו הבא בטיול - ניסה. הדרך עצמה, כמו דרכים רבות בפולין - ראויה לציון. אומנם מדובר בכביש צדדי צר למדיי, ששיירה הנוצרת בו היא בלתי ניתנת לעקיפה, אך מעצם ריחוקו של הכביש מיעדים ראשיים, כמו גם נטייתם של הפולניות לנסוע בדרכים ראשיות בלבד - הותירו אותנו לבדנו על הכביש, ולא נתקלנו בעיכובים מיותרים בדרך.

כנסיית הקדושים יעקב ואגניישקה

ניסה, נוסדה אי שם במאה ה-13, ושימשה כמעונם של דוכסי ורוצלאב, היא עיר קטנה יחסית, עם מרכז "עתיק" נאה למדיי. האטרקציה העיקרית במקום הוא בזיליקת הקדושים יעקב ואגניישקה, העצומה במימדיה, ומגדל הפעמונים החיצוני שלה עצום גם הוא. בסמוך להם נמצאת "הבאר היפה", המוקפת ברזל מחושל ומעוצב. העיר מוקפת

הבאר היפה

בחלקה בחומות ומגדלי ביצורים, תוספת פרוסית מהמאה ה-18. עם סיום הסיור בעיר נסענו לראות את הבסטיון של ניסה (Fort Wodny), המרוחק כ-3 ק"מ ממרכז העיר. בשל מזג האויר הקודר כמעה, והעונה הלא מתויירת במיוחד, היה המקום שומם למדיי.

בדרכנו לעיירה הבאה ירדנו למרגלות האגם הסמוך לניסה - "אגם ניסה" הוא נקרא (מפתיע ומקורי גם יחד, לא?). מטעמים דומים לאכזבה מהבסטיון של ניסה, כמעט שהתאכזבנו מהאגם, אך דווקא השלווה של המקום בתוספת האגם אשר קו הרקיע השתקף עליו, מצאנו עניין במקום.

אגם ניסה

בסיום הביקור באגם נסענו לאוטמוחוב, שהיתה מנומנת עוד יותר מאשר האגם והבסטיון. ניכר היה במקום כי בעונה המתאימה, המקום קורן אור ומזמן את התיירים להאריך את שהייתם. אנחנו הסתפקנו בסיבוב קצר סביב כיכר השוק - ראינו את בית העירייה הנאה בסגנון הרנסנס, את הכנסייה שבקצה הכיכר, ואת ארמון ההגמונים הסמוך. מטעמי רעב החלטנו לנסות את מזלנו בפיצריה מקומית. לשמחתנו המזל האיר פנים והפיצה היתה טעימה ומשביעה (וזולה, כבר כמעט נמאס לנו להזכיר).

את היום עמדנו לסיים בעיירה השלישית בדרכנו - פאצ'קוב. ספרי הטיולים מפארים אותה כ"קרקסון" של שלזיה (קרקסון, למי שלא ידע, כמונו, היא עיירה מבוצרת מימי הביניים בדרום מערב צרפת). אם באוטמוחוב עוד מצאנו תיירים בודדים, בפאצ'קוב ניכר כי מטעמי העונה החליטו לוותר על התיירים. התיירים היחידים שמצאנו היו זוג דובר צרפתית וחבורת צ'כים שיכורים שקיללו ילדים מקומיים במה שנשמע כמו שילוב של צ'כית ופולנית.

הסתובבנו מעט בכיכר העיר והתרשמנו מבית העירייה הנאה. עלינו במדרגות שהובילו למקטע קטן מהחומה המקיפה את העיר, וסיימנו בכניסה חפוזה לכנסייה הגדולה שבמרכז העיר. משם נסענו ליעדנו האחרון, והוא גם מקום לינתנו - העיר קלודזקו, שבמרכז עמק קלודזקו. בית ההארחה אליו הגענו היה זול במחירו וסביר באיכותו. בלילה התקשנו לחנות במתחם עקב מצוקת חנייה. את קיבתנו ריפדנו במסעדה שהומלצה בטריפ-אדוויזר. אנחנו לא הבנו את פשר הציון הגבוה שהמקום קיבל, אך התנחמנו במחירה הנמוך למדיי של הארוחה.

את המשך המסלול נפרט בפוסט הבא.

מקומות שמצאנו לנכון להזכיר בפוסט:

המסעדה בפשצ'ינה - מומלצת ביותר!

Restauracja Frykówka, Rynek 3, Pszczyna

www.frykowka.pl

אנחנו לקחנו את מרק העוף (טעים +) והז'ורק (המצויין) שהוגש בלחם. כעיקרית לקחנו כרוב ממולא (טעים ++) וחזה אווז על מצע פירה סלק (מעולה!).

המלון במושנה -

עצם החוויה שווה את הכל, אבל בלי קשר - החדר נתן תמורה טובה למחיר, וארוחת הבוקר היתה עשירה ומשביעה.

Moszna zamek, zamkowa 1, Moszna

www.moszna-zamek.pl

שלזיה - מסלול הטיול, חלק א'

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page