המדריך למטייל בוורשה באמצעות המטרו - חלק א
רבות נכתב ונאמר על מערכות היסעים עתירות נוסעים ברחבי הגלובוס. מה-או באן של ברלין, הטיוב של לונדון או הסאבווי של ניו יורק - לכולם ידוע - עיר גדולה חייבת רכבת תחתית בשביל לחיות.
ורשה היא העיר היחידה בפולין המתפארת ברכבת כזו. תוכניות בניית מטרו רבות לערים רבות צצו ברבות השנים, בהן קרקוב, ורוצלאב ולודז', אך נראה כי ורשה תמשיך לשאת בתואר הזה לבדה עוד שנים רבות.
המערך התת קרקעי של ורשה החל לפעול בשנת 1995, אז נחנך המקטע הראשון של הקו הראשון, ששירת למעשה רק את פרברה הדרומי של העיר. ככל שהוארך הקו לכיוון צפון, כך גדל נפח הנוסעים בו. הקו הראשון, M1, נמתח ממערב לנהר הויסלה, ומחבר את מרכז העיר עם פרבריה הצפוניים והדרומיים. למעשה, עד לפתיחתו של הקו השני בשנת 2015, הקו שימש בעיקר את תושבי העיר, ופחות את התיירים.
הקו השני, M2, שינה את המצב לחלוטין. בראש ובראשונה, כיוון שקו זה חוצה את נהר הויסלה, ומוביל אל עברו השני של הנהר, בעיקר לרובע פראגה, ללא עיכובים מיותרים. הארכותיו העתידיות תשמשנה בעיקר את תושבי השכונות המרוחקות, אך די בחלקו המרכזי כדי לשרת את התייר הממוצע בעיר.
את המדריך למטייל באמצעות המטרו הוורשאי אחלק ל-3 חלקים.
החלק הראשון יעסוק באטרקציות תיירותיות לאורך הקו הראשון, M1.
החלק השני יעסוק באטרקציות התיירותיות לאורך הקו השני, M2.
בחלק השלישי אסביר כיצד משתמשים בכלי התחבורה היעיל הזה, כמו גם אתן סקירה היסטורית וטכנית לגבי המערכת התת קרקעית של ורשה, מתי החלו לתכנן אותה, אילו תהפוכות חלו בדרך, ואפילו מה צופן העתיד (עד כמה שידוע).
הקו הראשון: נסיעה בין ריאות ירוקות, מרכזי קניות ושווקים קיציים.
אם תשאלו את תושבי העיר, המבוגרים יותר שביניהם לפחות, ודאי תשמעו טרוניות דומות לאלו שנשמעות אצלנו בישראל, בדבר בנייתה של הרכבת. תמיד הבטיחו, אבל לקח המון זמן עד שקיימו. וגם כשכבר קיימו, העבודות נמשכו בלי סוף והטרידו מאוד את התושבים שגרו מסביב לתוואי המתוכנן. אך בסופו של דבר נחנך הקו והתארך לפרקים עד שנסתיימה העבודה עליו בשנת 2008.
תחנת הקצה הצפונית שלו - מלוצ'יני Młociny (או מווצ'יני, אם רוצים להגות בצורה נכונה) נמצאת בסמוך לאחת מראותיה הירוקות של העיר ואחד הפארקים הלאומיים הגדולים במדינה - קמפינוס. הפארק עצמו הוא מישורי ומיוער. ברחבי הפארק מסלולים רבים להליכה, ריצה ורכיבה על אופניים. כל ההוד וההדר הזה נגיש בצעידה או רכיבת אופניים קצרה מתחנת מלוצ'יני לכיוון צפון-מערב.
אך יש שיאמרו שהפנינה של תחנת הקצה הצפונית היא זו הצפוייה להיחנך אוטוטו - פריימארק, רשת חנויות הבגדים האירית החביבה כ"כ על התייר הישראלי, צפוייה לפתוח במקום זה סניף ראשון בפולין עוד השנה (אם לא יהיו עיכובים נוספים, כפי שהיו עד כה מאז הקיץ). אם עילוי הקניות האירי לא יספק אתכם, באביב האחרון נפתח מרכז קניות עצום - גלריה מלוצ'יני Galeria Młociny- במרחק הליכה קצר מתחנת המטרו. אחת האטרקציות במקום המצדיקה נסיעה מיוחדת היא ללא ספק גלידריית "גוד לוד" Good Lood הידועה לטובה מקרקוב, שהחליטה לעשות עליה מהבירה התרבותית לבירה האמיתית.
תחנת פלאץ וילסונה Plac Wilsona, בעלת העיצוב האוונגרדי-משהו, זכתה כבר בעבר בשבחים ועיטורים בזכות המראה המוזר של חלל הרציף. אך לא זו בלבד סיבה טובה לבקר בתחנה וסביבתה. שמה של התחנה מגיע ממיקומה - היא ממוקמת בכיכר גדול למדיי, כיכר וילסון. בכיכר תמצאו מגוון מסעדות וברים מעניינים. חביבה עלינו היא המסעדה האיטלקית "פפרוני" Peperroni. בנוסף, בכיכר נמצא קולנוע "ויסלה", שלעיתים תכופות מארח את מועדון הסרטים הפולנים לתושבים זרים (PFFF - Polish Films for Foriegners), שמציע לאורחיו מגוון סרטים פולנים עם כתוביות לשפה האנגלית, כמו גם בד"כ הרצאה קצרה שנותנת את הרקע לסרט (נכון לכתיבת שורות אלו הוא היה בהשעייה, בתקווה שישוב).
אטרקציה חביבה נוספת באיזור היא הסיטדלה - מבצר ורשה, מתחם מבוצר מן המאה ה-19, שבימינו בעיקר מזמן שיטוט נינוח ובילוי בין בתי הקפה בסביבה.
בתקופת הקיץ ניתן להשתמש בתחנה על מנת להגיע אל שוק ארוחות הבוקר של רובע ז'וליבוז' Źoliborz .
תחנת ראטוש ארסנל Ratusz Arsenał - שער הכניסה המרוחק לעיר העתיקה.
זוהי תחנת המטרו הקרובה ביותר לעיר העתיקה של ורשה. הליכה של כקילומטר הנמשכת כ-12 דקות על רחוב דלוגה (Długa) תביא אתכם אל הברביקן - שער הכניסה המבוצר של העיר העתיקה. בדרככם תוכלו להתרשם מארמון ופארק קראשינסקי (Ogród i pałac Krasinskich), כמו גם מהאנדרטה למרד (לא גטו!) ורשה Pomnik Powstanie Warszawskie.
בנוסף, מרחק זהה של כקילומטר יוביל אתכם אל מוזיאון "פולין", או בשמו המלא "המוזיאון ל-1000 שנות היסטוריה של יהודי פולין" Muzeum Polin. זוהי גם נקודת ההתחלה ו\או סיום של מסלול הגבורה, אשר נפרס בין אנדרטת גיבורי גטו ורשה ואנדרטת האומשלגפלאץ.
מי שיתעכב מעט מחוץ לתחנת המטרו עצמה, יוכל להתרשם מהמקום בו עד לפני כ-75 שנים עמד בית הכנסת הגדול של ורשה. המכון להיסטוריה יהודית - ה"ז'יך" ŻIH - עודנו עומד במקום. מימין לשני אלו, אם מסתכלים לכיוון דרום, נפרס כיכר הבנקים ("פלאץ בנקובי" Plac Bankowy). על אי תנועה גדול מול תחנת המטרו תממצאו את מוזיאון העצמאות הפולני.
תחנות שביינטוקשיסקה וצנטרום Centrum & Świętokrzyska -
ליבה האורבני של ורשה.
אלו הן שתי התחנות המרכזיות של הרשת ושל העיר. ההבדל העיקרי ביניהן הוא שתחנת שביינטוקשיסקה תאפשר לכם לעבור בנוחות לקו השני, M2, בעוד שתחנת צנטרום תוביל אתכם לתחנת הרכבת המרכזית של ורשה (ורשאבה צנטרלנה Warszawa Centralna).
בין השאר תמצאו באיזור התחנות את קניון זלוטה טראסי המפורסם, ארמון התרבות והמדעים, כיכר גז'יבובסקי ובית הכנסת נוז'יק, קניון וארס-סאבה, ומדרחוב חמיילנה. בנוסף, באיזור תחנות אלו תמצאו את המגוון הקולינארי הגדול ביותר בעיר. מסביב לתחנות אלו ממוקמים מרבית המלונות החביבים על הישראלים - נובוטל, פולוניה, מאריוט, מרקיור ואינטרקונטיננטל.
תחנת פוליטכניקה Polytechnika- ליבה ההיפסטרי של העיר
תחנה זו סמוכה לאחד מהמוסדות האקדמים המפורסמים ביותר של העיר - הטכניון של ורשה (יעד מומלץ לביקור בפני עצמו - הבניין יפיפה בחלקו הפנימי). במרחק הליכה קצר תמצאו את כיכר החוקה (פלאץ קונסטיטוצי Plac Konstytucji) וכיכר המושיע (פלאץ זבאביצ'לה Plac Zbawiciela). השני מבין הכיכרות חביב במיוחד על ההיפסטרים והקהילה הגאה של ורשה.
מי מכם שלא חושש מהליכה רגלית, אזי כקילומטר מהתחנה והליכה של 15 דק' תמצאו את פארק לאז'נקי Park Łazienki המפורסם (בעיקר בשם "פארק שופין").
תחנת פולה מוקוטובסקיה Pole Mokotowskie - ריאה ירוקה בלב העיר.
תחנה זו תשרת את התיירים בימים היותר חמים בשנה, שכן היא מציעה גישה נוחה לפארק שהתחנה נושאת את שמו ("שדות מוקוטוב", בתרגום לעברית), כמו גם לשוק ארוחות הבוקר שמתקייים במקום בסופי השבוע החמימים של השנה.
חובבי ההיסטוריה שביניכם ודאי ימצאו עניין במוזיאון שנפתח במקום בו היה פעם כלא מוקוטוב - Więzieniem na Rakowieckiej.
תחנת וייז'בנו Wierzbno - סיבה אחת טובה.
התחנה ממוקמת בליבו של רובע המגורים הדחוס של העיר (מוקוטוב Mokotów), אבל בסמוך לתחנה זו תמצאו מקום ייחודי למדיי. בית הקפה מייאו (Miau cafe) מציע קודם כל בטיחות ונוחות ללקוחותיו הפרוותיים. בין השולחנות והכורסאות מסתובבים להם בחופשיות מוחלטת חתולים קטנים כגדולים, כולם אורחים רצויים של המקום. למעשה, אם מי מהחתולים לא יחבב אתכם, תאלצו אתם לעזוב את המקום. ככה זה עובד שם.
תחנת נטולין Natolin - הפנינה הקולינארית של פרבר אורסינוב.
לנועזים שביניכם (ולמי שישרדו עד תחנת קבאטי - בהמשך), שיטרחו להגיע עד לחלק זה של העיר, ממתין פרס. והפרס הוא כמות גדולה יחסית של מסעדות איכותיות, בשטח מאוד מצומצם. בסמוך לתחנת נטולין יושבת המסעדה ההודית שמככבת כבר כמה שנים בראש רשימת המסעדות ההודיות של ורשה - מיסטר אינדיה. במחירים משובבי חיך ונפש, תזכו לטעימה ארומטית ואותנטית של מגוון הטעמים שיש להודו להציע. מי שלא יסתפק בטעימה הזו, יוכל לחצות את הרחוב הראשי ולנסות את המתחרים - מסעדת ראני. יקרה יותר, אבל טובה לא פחות. בנוסף, לא רחוק משם תמצאו את אחת ממסעדות הבשר המשתלמות ביותר בוורשה - "וול נה סטול", או בפולנית - Wół na stół, ומילולית - "בשר על השולחן". מגוון ההמבורגרים שהמקום מציע יגרום לכם לסחרחורת קלה, וסטייק הפילה שלהם מיושן, משובח ובעל תג מחיר מצחיק עד דמעות. אופציות קולינריות נוספות באיזור התחנה כולל מספר סושיות, מסעדה גרוזינית (עם חנות ליין מולדאבי - מומלץ ביותר!), מסעדה תאילנדית ועוד ועוד ועוד.
תחנת קבאטי Kabaty - הריאה הירוקה הדרומית של העיר.
לחובבי רשת טסקו הבריטית, בסמוך לתחנה נמצא סניף של הרשת שפתוח 24/7 עדיין עובד במקום. אך לא לקניות הגיענו עד הלום, אלא דווקא לטיול ביער קבאטי, שאגדות אורבניות אופפות אותו, אך גם סיפורים היסטוריים מרתקים, כדוגמת הברחת המתמטיקאים הפולנים שסייעו לפרוץ את קוד האניגמה, מטוס לוט שהתרסק באיזור כשעליו נמצאת זמרת פולנית מפורסמת, ועוד ועוד.
עד כאן המלצותינו לאטרקציות לאורכו של הקו הראשון. בחלק הבא נפרוס בפניכם את המלצותינו לאורכו של הקו השני - M2.