top of page

המחמם הפולני לחורף


כל מה שצריך כדי להכין מחמם פולני לחורף :)

אנחנו כבר בשיאו של הסתיו, החורף מתדפק על חלונותנו, קוביד עושה שמות במערכות הבריאות, ומעל להכל מאיימת השפעת העונתית. לא קל, בלשון המעטה, להיות מערכת חיסון אנושית בימים אלו. למרות זאת, ואולי בזכות עובדה זו, נזכרנו במשקה, שגם אם יעילותו הבריאותית מוטלת בספק, טעמו עשיר ומחמם, ולבטח מסייע לנפש לצלוח את כל הרעות החולות הללו.

חליטת זנגביל מוכנה

את המתכון למשקה שאנחנו אוהבים להכין קיבלנו מחבר פולני (לא אחת גם בצורה של משקה מוכן, בדיוק כשמערכות החיסון שלנו היו בשפל ובמלחמה עיקשת מול וירוסים עונתיים). אז מעבר לעובדה שאנחנו אסירי תודה לתומק על שיתוף המתכון, נשמח גם אנחנו לשתף אתכם במה שזכה בביתנו לכינוי "הרעל". לא, הוא לא רעיל, אבל כשתרכיז הזנגביל (ג'ינג'ר) מחליק בגרון, לרגעים נדמה שהוא תוקף את היצור הלא נכון. אך אל דאגה, עם הלגימה השנייה כבר מתרגלים לאפקט המחמם של הג'ינג'ר, ומתמסרים למתיקות של הדבש. בין לבין, מיץ הלימון והכורכום עושים את העבודה שלהם.


בטרם נשתף את המתכון, רצינו רק לספר מעט בשבחו של השורש הפיקנטי. כמו דברים טובים אחרים, גם הוא הגיע אל העולם המערבי מארצות אסיה, בעיקרן הודו. לחובבי הז'אנר, לא תהיה זו הפתעה כי השורש מככב כמעט בכל מנה של המטבח ההודי. אין זה פלא איפה, כי הודו היא גם יצואנית הזנגביל הגדולה ביותר בעולם (כשהבאה בתור - סין - מייצאת רק מחצית מכמות הייצוא של הודו).


שורש זנגביל

לזנגביל שלושה שימושים עיקריים - תיבול מאכלים ומשקאות, חומר גלם ברפואה עממית ובסיס להכנת משקאות (האחד - דמוי בירה - ג'ינג'ר-אייל, והשני הוא התה). בגזרה הבריאותית, יש לו השפעה רחבה למדי על תהליכי עיכול שונים, ובהם הגברת ייצור מרה, עיכוב טוקסינים והקלה על בחילות והקאות. זה המקום לציין שהבלוג עוסק בתיירות, ולא ברפואה, ולכן אין בכוונתנו לייחס סגולות רפואיות לאף אחד ממרכיבי המשקה. המידע המוצג כאן נאסף מרחבי המרשתת, ועיקר המלצתנו היא להנות מהמשקה כמשקה, ולאו דווקא מתכונותיו הרפואיות לכאורה.


כוכב נוסף של המתכון הינו הדבש. רבות נכתב אודות סגולותיו של הממתיק הטבעי הזה, וקל למצוא מידע אודותיו ברחבי הרשת. אל הדבש מתווסף הלימון, שמהווה מקור מהותי של ויטמין סי, ומעל לכל אלו מפקח הכורכום, הנהנה בתורו מסגולות רפואיות מהודו ועד כוש. כל אלו יחדיו חוברים אל החליטה החריפה-מתוקה שלא תשאיר פיסת עור קרה, גם אצל הפולניות הקרירות ביותר (מותר לנו לצחוק על פולניות, יש לנו כמה כאלה בבית).


הדבש, הכורכום ומיץ הלימון

מבחינת המרכיבים:

הרשימה קצרה למדיי. לצורך הכנת כ-3 ליטר משקה, תזדקקו לקילו שורש זנגביל, מיץ לימון מק"ג של לימונים (בדרך כלל ניתן להפיק כחצי ליטר מיץ מכמות כזו של לימונים), צנצנת דבש בינונית (כ-400 גר', כמות זו למעשה תקבע את מתיקותו של המשקה) וכ-50 ג' אבקה של כורכום.


להכנת המשקה:

סוחטים את המיץ מן הלימונים, ושמים בכלי בצד.

מרתיחים כ-3 ליטרים של מים בסיר גדול.

גוררים את שורשי הזנגביל (ידנית על פומפיה או במעבד מזון חשמלי).

מורידים את המים מהאש ומעבירים את הזנגביל המעובד לתוכם (הזנגביל אמור לשרות במים רתוחים, אך לא להיות מורתח).

מניחים בצד את הסיר, עד שמידת החום שלו מגיעה לטמפרטורת החדר. מסננים את המים דרך מסננת לתוך כלי קיבול. את שאריות הזנגביל סוחטים דרך מסננת (בדרך זו ניתן להשיג יותר מחצי ליטר נוזל, ולמעשה למצות עוד יותר את הזנגביל). אל תזרקו את שאריות הזנגביל, לפני שאתם קוראים את הטיפ בקצה המתכון!

כ-ק"ג לימונים

אל מיץ הזנגביל המסונן נוסיף כעת את שאר המרכיבים - מיץ הלימון, הדבש והכורכום. מערבבים היטב את המרכיבים ומעבירים לכלי קיבול שתוכלו לשמור במקרר. המיץ המוכן יחזיק מעמד במקרר מספר ימים. אל תשכחו לנער היטב את הכלי לפני המזיגה, הכורכום נוטה לשקוע בתחתית והמיץ נוטה להפרד לשכבות.


בשל תכונותיו המחממות, עדיף לשתות את המשקה בשעות הבוקר או הצהריים, ובכל מקרה לא בסמוך לשינה. תכולת הסוכר בו גבוהה, ויש לשים לב לכך במקרה של מחלות רקע.



כל שנשאר הוא למזוג מעט מהמשקה המוכן ולשתות לבריאות והנאה. לחיים!

מעבד המזון נלחם בשורש הסיבי של הזנגביל

לסקרנים שביניכם, להלן שמות המרכיבים בפולנית:

זנגביל (ג'ינג'ר) - אימביר - Imbir

לימון - ציטרינה - Cytryna

דבש - מיוד - Miód

כורכום - קורקומה - Kurkuma

והמשקה עצמו - חליטת זנגביל - נפאר אימבירובי - Napar imbirowy



גרידת הזנגביל - לשמור לשימוש עתידי


ועכשיו לטיפ שהבטחנו: שורש הזנגביל ימשיך לתת טעם וריח גם לאחר ההשרייה במים המורתחים, ואפילו לאחר סחיטתו. לכן אנחנו בדרך כלל שומרים במקפיא (במנות מחולקות) את מה שנותר מהזנגביל. בהמשך, ניתן להוסיף אותו למתכונים אחרים (כך למשל, גרידת זנגביל מוצאת דרכה אל מרקי העדשים והדלעת שלנו, אך גם למרקים נוזליים אחרים כדוגמת תירס ואפילו עוף, ניתן להוסיף מעט זנגביל, כדי לתת "בוסט" לטעמים).

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page